Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2016 19:01 - Как се прави здравословен квас за хляб?
Автор: kunkata Категория: Рецепти   
Прочетен: 847 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Квасът е открит от древните египтяни,  и е първоначалната форма на маята. Може да се направи от ръжено, пълнозърнесто или нахутено брашно.  Той е симбиоза между бактерията лактобациликус (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri).  Тези бактерии помагат при обмяната на веществата в нашият организъм. Така прави възможно по- качественото и пълноценно усвояването на полезни вещества.

Кваса се прави изключително лесно, но е нужно търпение!

Смесвате вода  и пълнозърнесто брашно (или друго предпочитано от вас) и една кафена лъжичка,  млян кимион, бъркайте с дървена лъжица, докато се получи смес с гъстота за кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместа да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместа се изхвърля и се прави захранване на кваса брашно и вода.
На всеки няколко часа, част от сместа се изхвърля. И продължавате да добавяте прясно брашно и вода - да захранвате. Прави се по веднъж на ден или на по около 3 часа. Правите ли по- чести захранвания,  ще получите активен квас, много по-бързо.
Активния квас се познава по балончетата, които се издигат към повърхността на сместа. Точно с този квас може да замесите хубав и здравословен хляб. 
Живия квас  може да съхраните, като добавите брашно, докато стане твърдо тесто. Направете от него  топчици, които да изсъхнат на стайна температура. После ги съхранявайте на тъмно и сухо място в хартиено пликче. 
Другия вариант е да съхраните кваса в хладилника, като добавите брашно и стане по- гъста смес от кексово тесто. Хубаво е да бъде в стъклен буркан, добре затворен.
Когато искате да използвате кваса, сухия го разтваряте в топла водичка, същото важи и за кваса от  хладилника, правите едно захранване с брашно, започне ли да бълбука, може да замесите хляба.
praktichnajena.eu/%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F/item/718-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1
 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunkata
Категория: Други
Прочетен: 506365
Постинги: 348
Коментари: 580
Гласове: 373
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930