Кваса се прави изключително лесно, но е нужно търпение!
Смесвате вода и пълнозърнесто брашно (или друго предпочитано от вас) и една кафена лъжичка, млян кимион, бъркайте с дървена лъжица, докато се получи смес с гъстота за кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместа да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместа се изхвърля и се прави захранване на кваса брашно и вода.
На всеки няколко часа, част от сместа се изхвърля. И продължавате да добавяте прясно брашно и вода - да захранвате. Прави се по веднъж на ден или на по около 3 часа. Правите ли по- чести захранвания, ще получите активен квас, много по-бързо.
Активния квас се познава по балончетата, които се издигат към повърхността на сместа. Точно с този квас може да замесите хубав и здравословен хляб.
Живия квас може да съхраните, като добавите брашно, докато стане твърдо тесто. Направете от него топчици, които да изсъхнат на стайна температура. После ги съхранявайте на тъмно и сухо място в хартиено пликче.
Другия вариант е да съхраните кваса в хладилника, като добавите брашно и стане по- гъста смес от кексово тесто. Хубаво е да бъде в стъклен буркан, добре затворен.
Когато искате да използвате кваса, сухия го разтваряте в топла водичка, същото важи и за кваса от хладилника, правите едно захранване с брашно, започне ли да бълбука, може да замесите хляба.
praktichnajena.eu/%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F/item/718-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1