Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2017 12:02 - "Земята на Ботев и Левски отново е робска земя."
Автор: teomira Категория: Политика   
Прочетен: 3976 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 06.04.2017 11:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


image




image


image





image



На 5 април 2017 г. се навършват 73 г. от зверското убийство на адв. Васил Стоянов Марковски, Петър Петров Катранджиев и Кирил Райков Вълов в местността "Криваците" в Тетевенския балкан, близо до с. Лесидрен... Тримата ятаци са разстреляни без съд и присъда по заповед на Черния капитан, който си поръча убийството на шестте ястребинчета. Невръстните 6 деца бяха разстреляни заедно с родителите си, след което бяха запалени. Черният капитан е оставен незнайно защо жив след 9 септември 1944 г.
На 24 март 1944 г. Борис Попов (
комендант на 11 Плевенска Въстаническа Оперативна Зона на Народоосвободителна Въстаническа Армия), Петко Кунин (политкомисар на 11 Плевенска Въстаническа Оперативна Зона на НОВА) и Стоян Едрев (Началник щаб на 11 ПВОЗ на НОВА) пренощуват една нощ в яташката къща на Стоян Дишев Марковски в с. Лесидрен, преди да се отправят към Тетевен. Обаче партизаните са предадени и принудени да напуснат рано сутринта селото. Завързва се ожесточена битка с няколкостотна жандармерия. Борис Попов е бил въдворен известно време в концлагерите Сан Сиприян,  Гюрс и Гонда вода, преживял е големия кауш на ксантийски лагер и кървавата Гражданска война в Испания. Благодарение на патроните на своята  "Зброевка" 7/65, смелия интернационалист успява да пробие обръча от около 150 полицаи и още толкова послушни селяни-предатели. Стоян Едрев успява да убие полицая Петко Маймуната и да се преоблече с неговите дрехи. Мъртвият полицай е предрешен с партизански одежди. Опитните революционери  се измъкват от лапите на врага, но ятакът Васил Марковски е арестуван и след 12 денонощия мъчения разстрелян заедно  с Петър Катранджиев и Кирил Райков Вълов.
В тялото на Васил Марковски са изстреляни 40 куршума. Стреляло се е в гръб, в засада. Първоначално тримата задържани революционери са пуснати уж на свобода от ареста в Тетевен, но когато се приближават към с. Лесидрен, в гръб ги напада фашистка шайка. Черният капитан знае как да убива неудобни политически личности и не му е за първи път. Така едва 39-годишен адв. Васил Марковски и другарите му загиват по най-мъчителния чудовищен начин от репресията на прехвалената Царска България. Двете му сестри Радка Стоянова Марковска и Найда Стоянова Дишева са арестувани като ятаци и подложени на смъртоносни мъчения, след което са осъдени на 1 м. и половина затвор във вр. със Закона за защита на държавата и Закона за защита на нацията.
Васил Стоянов Марковски е роден на 12 април 1904 г. в с. Лесидрен, област Ловеч. През 1934 г. завършва Юридическия Факултет при Софийския Университет "Свети Климент Охридски". През 1930 г. като член на БКМС става един от основателите на БОНСС. След дипломирването си работи като съдия-изпълнител и адвокат.Член е на БКП. Участник е в Септемврийското антифашистко въоръжено въстание през 1923 г. Преследван от властта, затварян и изтезаван, той е поставен в черните списъци за ликвидиране. През 1941 г. Васил Марковски е концлагерист. Освободил се от концлагера с помощта на своя приятелка от хайлайфа, този достоен революционер продължава да служи на Партията като ятак на партизаните от Ловешкия край. Уви, при залавянето му на 24 март 1944 г. неговата предана аристократка е била на воаяж в Париж и не успява да го спаси. След като се завръща след няколко месеца, бъдещата му съпруга остава потресена от кошмарната  смърт. Адв. Васил Марковски се явяваше защитник в съдебните зали на задържани комунисти и земеделци. 
Отказва да даде подкуп па полицията в името на свободата си. Неговият баща Стоян Дишев Марковски събира колосална парична сума и я предлага за живота му, но безрезултатно.
Не мога да разбера защо след 1989 г. се намериха подлеци, които изровиха костите на Васил Марковски, Петър Катранджиев и д-р Йото Стоянов Марковски от Могилата в с. Лесидрен.

В края на март е убит ученикът от Тетевен Иван Туйков. Неговата яташка смърт е била особено мъчителна - обесен е в гимназията, където е учил. Преди това фашистките изверги му отрязват езика.

Читателю, сведи глава пред свещения подвиг и саможертва на тези герои, без които историята на човечеството би била немислима.

* * * * * * *

"Мисля за десетките хиляди жертви, легнали в наша и чужда земя, за живите, които ни гледат с доверие и ни респектират с дела...
Читателю, сведи глава пред всички тези герои, които са вече история, легенда. Поклони се пред подвига и на тези безименни бойци, без които нито едно историческо движение не може да добие размах. Които отдадоха на това трудно и велико време всичко - младост, зрелост, знания, опит, своята кръв и своя живот, своите надежди и въжделения, и в замяна не искаха нищо, освен едно място в борбата."

           Борис Попов "Командирът на зоната разказва"







image













Тагове:   фашизъм,   партизани,   ятаци,


Гласувай:
5



1. tota - Няма по страшна война от гражданската война....
05.04.2017 19:08
Сблъсъкът на сънародници, чеда на една земя, но едни срещу други. Едните защитаващи властта, другите борещи се за място под Слънцето, за парчето хляб. Тъжна съдба българска....Историята ни, трябва да е поука, че когато сме разделени и противопоставяни, потърпевшите сме самите ние. Последиците са за държавата ни!
Пред всяка човешка смърт се мълчи и отдава почит.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teomira
Категория: Политика
Прочетен: 1191984
Постинги: 1214
Коментари: 84
Гласове: 1068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. blog