Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2016 14:21 - ТПТИ удря най-силно България
Автор: kunkata Категория: Политика   
Прочетен: 1379 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 08.05.2016 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 България като най-бедната държава в ЕС би пострадала по-сериозно от другите страни членки от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Брюксел и САЩ. Тази прогноза направи пред „Труд“ евродепутатът Илияна Йотова.

По думите й този тип споразумение на практика засяга целия живот на всеки един от нас, защото включва трудовите права и гаранцията за нашето здраве, преминавайки през безопасността на храните.

„Имам много сериозни опасения, че България може да пострада, поради две причини. Едната е свързана със свалянето на митническите бариери за стоки от САЩ, а втората - със сериозното сваляне на стандартите“, посочи Йотова.

                image

По думите й свалянето на митническите тарифи означава, че има опасност европейският пазар да бъде залят от американски стоки, които имат по-снижени критерии за качество, отколкото са европейските. „В Европа се знае, че ако в един продукт се съдържа 0,9% съставка от ГМО произход, това задължително се указва на етикета. В САЩ е предприета друга тактика. Там се използват доста химикали, което прави качеството на тези храни по-ниско. Когато евтината продукция дойде на европейска територия, разбирате как ще фалират много предприятия, много производства, много малък и среден бизнес, който е най-беззащитен в тази ситуация, защото няма да може да издържа на конкуренцията на тези цени. Това ще убие фирмите у нас“, посочи евродепутатът от БСП.

Йотова допълни, че българският парламент е единственият в ЕС, в който не се води ди
               скусия за ТПТИ. В същото време през юни предстои 13 кръг преговори с Вашингтон по спорните текстове. „Европейският парламент категорично няма да приеме споразумението, ако САЩ не отстъпят от позициите си“, заяви пред „Труд“ евродепутатът Андрей Ковачев. Той посочи, че документът трябва да отговаря на всички стандарти за защита на здравето и на интересите на европейските потребители.

Викат Малмстрьом на изслушване

„Още следващата седмица по време на сесията ни ние ще предложим изслушване на комисаря по търговията Сесилия Малмстрьом за това докъде и как са стигнали преговорите, каква е истината в документите, които „Грийнпийс“ изнесе, и какво ще е развитието оттук нататък“, съобщи пред „Труд“ Илияна Йотова.

Андрей Ковачев уточни, че те съдържат позицията на САЩ по споразумението, а тази на ЕС е публично достояние на сайта на Главна дирекция "Търговия".

 

Андрей Ковачев пред „Труд“: Всяка дума ще се гледа под лупа

„Няма да позволим намаляване на защитите на европейските потребители. Гражданите имат легитимни страхове, но съм убеден, че мнозинството от ЕП ще отхвърли текст, който не съдържа елементите от резолюциите, които гласувахме. Всяка дума ще се гледа под лупа“, посочи евродепутат Андрей Ковачев в защита на идеята за търговско споразумение между две от най-големите световни икономики.

По думите му единствено консолидиран текст между ЕС и САЩ може да бъде приет и да влезе в сила в Европа, като срокът за това е поне 2-3 години.

Умните европейци реагират, но ние май не сме от тях:    www.trud.bg/Article.asp

      image


 




Гласувай:
5



1. mihala - Ще се почесваме, след като премине ...
08.05.2016 14:53
Ще се почесваме, след като премине сърбежа.
цитирай
2. bubolina111 - Ами то какво ли не ни удари?!
08.05.2016 14:58
Изобщо през последните 10 години нищо добро не се е случило в България. Знам, че някой ще пишат последните 26 години, други последните 72 години. КОЛКОТО и да е, важна е ТЕНДЕНЦИЯТА. А тя е ужасна! Весел празник!
цитирай
3. kunkata - Мили дами
08.05.2016 15:04
ЧЕСАНЕ или ПИТАНЕ не ми се вижда достатъчно вербално!
цитирай
4. kunkata - Накратко
08.05.2016 16:24
ТъпиПутки ниТретират катоИнсектициди
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kunkata
Категория: Други
Прочетен: 505839
Постинги: 348
Коментари: 580
Гласове: 373
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930