Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2015 18:08 - Kakто е тръгнало не ни трябва президент
Автор: kunkata Категория: Политика   
Прочетен: 1127 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 15.05.2015 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ^ 
~

^


Kakто е тръгнало не ни трябва ни президент, ни парламент- нищо, щом като ЕС и НАТО диктуват. Трябва ни само 1 ПРЕВОДАЧКА и 1 СЕКРЕТАР!

Kaто ще ни управлява ЕС и ще бъдем протекторат, защо взимат заплати Правителство, Президентство, Народно събрание???

// by emodim
  Нашите политически мъже нямат топки. 



Гласувай:
3



1. bubolina111 - Автор: Тихомир Стойчев 03. 05. 2015 ...
06.05.2015 20:01
Автор: Тихомир Стойчев 03.05.2015 | Видяна 4028 пъти
Българските властници станаха постоянна заплаха за националната сигурност

/Поглед.инфо/ Отдавна е ясна основната причина за недоверие към „партиите на властта”, успели да изградят модел на възпроизвеждащо се статукво, което устройва собствените им елити и техните приближени.

Укрепили се здраво на върха на държавното управление, те четвърт век успешно продължават да манипулират обществото, минавайки от избори към избори като през лесно подредени бариери.

И с всеки нов прескок се утвърждават като несменяем, циничен елит, присвоил си правото да се разпорежда с обществените и национални ресурси, предопределяйки съдбата на всеки български гражданин.

Техният начин на живот, мислене и поведение ги отдалечава в посока, обратна на националните интереси и цели.

Тяхното утвърждаване във властта обаче с всяка измината година разкрива все повече непоправимото задълбочаване на проблемите, неспособността им в този свой затворен вариант да ги решават.

И очертава, разбира се, тяхната престъпна вина.

За да се създадат, утвърдят, обогатяват и осигурят с щастливо настояще и бъдеще, те най- безпардонно и безотговорно ликвидираха националната система за сигурност, подчиниха я посредством безпринципни назначения, целейки да я опитомят напълно, включвайки ръководителите от тази система в своя престъпен сговор.

Като резултат с тревога може да констатираме:

НЯМА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ.

Поредното безплодно заседание на КСНС от 27 април, 2015 за породен път потвърди това.

Главнокомандващият Плевнелиев очерта в изказване нещо, което му се внушава(той понякога споделя и сънуваното), че трябва да бъде.

Управляващата коалиция, с основен говорител по всички проблеми Борисов, той и премиер, загладила внушенията. Дори Борисов проявил държавническо и социално мислене- как като няма средства ще преустройваме армията.

Това ще стане едва от 2016.

Преведено на булеварден български, на който обича да се изразява Борисов, това означава:

„Трай коньо за зелена трева”.

Не личи някой да се впечатли особено и със заплахата премиерска.

Увеличаването на бюджета за отбрана щяло да стане за сметка на постъпления от митниците и от НАП. Всъщност от първото място и сега се прецежда по нещичко, отделено от залъка на корупцията там, превърната в държавна политика. А увеличените постъпления от НАП вече идват- за сметка на масовото стригане на редовия данъкоплатец с всевъзможни такси, глоби, увеличавани данъци.

А тотално загубилата собствените си ориентири и надяваща се на чудо за собственото си оцеляване БСП, или имитираната множествена лява, водена от нея коалиция мъжествено напуснала. Освен отбраната България има и други приоритети, заключили дълбокомислено те.

И отново никой не смее да пита:

Къде е националната ни сигурност?!

Дълбоко щастливият ни президент така и не разбра в какъв капан го вкараха собствените му екипи: съветници, дипломати, правителство, специални служби…… Вместо да подпомагат информационно правенето на политики и адекватни управленски решения, техните гафове, за пореден път, усилиха ефекта на динената кора.

На която главнокомандващият изтанцува победната си маршировка.

Изпратиха го с мисия в Косово.

Прекрасно.

Не за първи път настояваме, че конфликтите на Балканите се управляват най- вече от заинтересовани външни фактори, на които политическите играчи и правителствата балкански са масово подвластни.

В съседна и първа призната от България БЮРР Македония(както се изписва официално) етнонационалните конфликти са исторически отворена, незавехваща рана.

За последен път разчовъркана грубо с кървав конфликт между местните албанци и другото население. Същите албанци, само че в Косово са страна в конфликти уж позамразени конфликти и със сърбите. Официалните албански лица на този фон вече не се и стараят да прикриват великодържавни амбиции.

Доколкото България има всички основания да се опасява, че при евентуална ескалация ще се окаже непосредствено въвлечена в тях, то външната политика на всички български правителства следва да изведе Балканите като приоритет.

Сега страната Македония е в поредна политическа криза, за която много време различни фактори в Македония предупреждаваха.

Както и за възможни провокации.

Че е възможно отключване на междуетнически конфликт заяви на 4 април генералът в оставка Стоянче Ангелов1. Преди него за подобни сценарии предупреждаваше и експертът по проблемите на сигурността проф. Ив. Бабановски.

Всъщност, на Балканите нищо ново.

Сегашният македонски политически елит малко се различава от българския.

Така се стигна до „изненадващата новина”- четиридесет въоръжени лица завзели полицейски участък в македонското село Гошинци, непосредствено до македоно- косовската граница и пленили четирима местни полицаи.

Станало около 2.30 ч. местно време, но македонските медии го съобщиха едва сутринта на 21 април 2015 г.(около 05:10 ч.)2.

Македонското Министерство на вътрешните работи в Скопие реагира светкавично и……

Насрочи пресконференция3.

Според македонското електронно издание Фокуснападателите безпроблемно успели да вземат оръжието на полицаите4.

Че въоръжените нападатели са от Косово предаде македонското електронно издание МКД5.

Свободата на медиите с основание се смята за едно от достиженията и мерило за демокрация.

Още по учудващо, но първото съобщение в българските медии за нападението на македонски полицейски пункт от въоръжен отряд косовари с униформи и отличителни знаци на АНО(УЧК) се появи едва около 14. 00 ч6.

Българската електронна медия БГНЕС се ориентира първа и взе интервю от бившият вицепремиер и министър на здравеопазването Имер Селмани, който категорично отхвърли основания за етнически или друг конфликт в Република Македония. Но съзря интерес на определени центрове да бъде извадено обществото от избрания още 2001 година път на диалог и интеграция.

Според него случаят вероятно цели масово отклоняване вниманието на хората от реалните проблеми 7.

Недоверие, че подобни инциденти може да доведат до сериозен конфликт изрази и Суад Мисини от Центъра за обществени изследвания, който съзря в тях сценарий, провокиран от управляващата партия, опитваща да отклони вниманието от тежките корупция и политическа криза.

Македонският премиер и без това многократно обвиняваше опозицията, че провокира "междуетнически конфликт" и обслужва чужди служби8.

Неговотоправителство да сложи край на кризата в страната и се съобрази с волята на народа, а опозицията да се върне в парламента настоя заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий.

Същият преди това набързо обходи и българските властници9.

Официално за да ги посъветва за засилване на българската енергийна сигурност чрез диверсификация посредством разнообразяване на енергийните източници и трасета. Медиите съобщиха, че около тази цел са се обединили с премиерът Бойко Борисов след двучасови разговори в Министерския съвет.

Американецът Ий е част от екипа на заместник държавния секретар Виктория Нюлънд и за последно беше у нас през септември 2014 г. Малко след това президентът Обама обяви разширяване на американските санкции срещу руската икономика и нови удари срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

„Това е твърде зависим регион от руския газ", отсече заместник-помощник държавният секретар на САЩ, като ни насочи към изграждането на интерконектор между България и Гърция.

„Да се възобнови Набуко": ентусиазира се Бойко Борисов, като в добавка обеща доста да поспори за „Южен" и „Турски поток".

Не каза с кой?

Пред дошлият му на крака шеф се похвали, че България стриктно спазва санкциите(срещу Русия), като донесе, че „има държави в региона, които не ги спазват санкциите или се пазарят на наш гръб”.

Министър-председателят увлечено мина и през темата за нови бойни самолети, които страната ни щяла да закупи. След като си пооправим държавата и си върнем дисциплината, продължи традицията на първия си патрон Сакскобургготски той.

Съобщи на радостния народ, че Америка е доволна от страната ни по отношение на борбата срещу организираната престъпност. И стремежът „България да постигне истинската демокрация" посочи високият американски гост.

Отлична американска оценка получихме и за създаване на нов(за нас просто пореден) орган за борба с корупцията.

Потупвайки одобрително политическите партии, които заедно щели да спомогнат за бързото преустройване на съдебната система, двамата държавни мъже едновременно съзряха „засилване на добрите взаимоотношения между България и САЩ"10.

Тези радостни възгласи ще да са въодушевили и президентът Плевнелиев да постави акцент върху европейската интеграция на Косово и останалите държави от Западните Балкани е в основата на постигането на трайна стабилност и просперитет за нашия регион при срещата си в Прищина с неговата косовска колежка Атифете Яхияга.

И да натовари страната ни с патронаж на този процес(със сигурност не по европейско внушение).

Че това е първото официално посещение на български държавен глава в Република Косово съобщиха от „Дондуков 2".

Видимо българският президент добре ще да е внимавал в поведението на Бойко Борисов и американският ни куратор, след като без запъване влезе в тон, обявявайки приключването на преговорите за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС от страна на Косово като важна стъпка в процеса на европейска интеграция и признание за последователните усилия за провеждане на реформи.

От името на всички българи, както се полага на важен държавен глава, той увери домакините, че страната ни ще продължи да подкрепя усилията на международната общност и на властите в Прищина за изграждането на модерно и демократично Косово, където отстояват върховенството на закона.

А това оцени като успех и за целия регион.

Росен Плевнелиев не пропусна да изрази и подкрепата си за развитието на диалога за нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия, определяйки ключовото значение на въпроса за постигането на напредък в регионална и европейска интеграция.

Г- жа Атифете Яхияга пък увери, че Република Косово работи за отварянето на нова глава в отношенията със Сърбия, базирани на взаимно уважение и сътрудничество.

Яхияга подчерта, че отличните отношения между България и Косово са базирани на приятелство, взаимно уважение и сътрудничество и припомни, че страната ни е от първите, признали страната ѝ.

Плевнелиев приветства включването на Косово като пълноправен участник в работата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чието председателство България поема през юли 2015 г.

Българският президент увери, че като член на ЕС и НАТО България ще продължи да работи за запазването на мира и сигурността в региона.

Той изтъкна, че страната ни отдава приоритетно значение на Мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово и е третият основен участник в EULEX с 56 български представители. Пое още ангажимент страната ни да продължи своето участие в операцията на НАТО- KFOR.

Двамата президенти определиха свързаността на транспортните и енергийни мрежи в модерната инфраструктура като общ стратегически приоритет за държавите от региона, очертавайки реализацията на транспортните коридори 8 и 10 с бъдещата автомагистрала София-Ниш-Прищина.

Росен Плевнелиев и Атифете Яхияга не пропуснаха да обсъдят и развитието на проектите за повишаване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа чрез диверсификация на източниците на природен газ.

Българският президент заяви амбиция изграждането на Европейския енергиен съюз да започне именно от Балканите, който да осигури достъпа на всяка държава от региона до три(сигурно минимум) алтернативни източника на природен газ.

Обеща също страната ни да доставя електроенергия за Косово.

Докато чертаеха най- светли и мирни намерения, двамата президенти дори не дадоха вид да са разтревожени, че терористи шетат из Балканите11.

Сякаш дори не знаеха, че командир Флямури вече е поел от името на

УЧК(албанска абревиатура на Армията за освобождение на Косово) отговорността за нападението над македонския полицейски пункт, разположен в непосредствена близост до границата с Косово.

В неговото обръщение се говори за непоносима дискриминация и репресии над албанците в Македония. В същото време той обяви, че политическата неспособност, икономическа и културна дискриминация, съчетани със социалното развитие на процесите са наложили активизиране на паравоенната УЧК.

Той призова масово албанците да облекат своите униформи и да се включат масово във въстание, заставайки в защита на народа си, а не на страната на фашистите и олигарсите, които ги водят към смърт12.

Политическите фактори бяха призовани да замразят своите политически активности в Македония.

Нападението над полицаите в Гошинци беше оценено като победа, която следва да даде на албанците сила за нови успехи и мотивира в очакване на по- добри времена13.

Междувременно медия в Македония, като се позова на неофициални източници съобщи, че командир Джеваир Адеми от Гниляне е ръководил групата за организираното нападение над македонския полицейски пост14.

Всичко това сочи няколко неща.

Усилията за балканска и европейска интеграция имат още дълъг път пред положителната си реализация.

Непредпазливата намеса на повечето външни фактори, поне за сега, не дава особен резултат и надежди.

Същевременно българските политици и властови институции дадоха поредното доказателство за своята политическа и професионална безпомощност.

Не е ясно какво са знаели българските МВнР, МВР, НРС, ДАНС, прескъпите съветнически антуражи.

Ако са знаели, кога и на кого е докладвано?

Защо властите мълчат по отношение на поредният опасен инцидент?

Характерът на посещението и поведението на Р. Плевнелиев в Косово изглежда е пореден капан за българската външна политика, сценарий, подчинена изцяло на чужди интереси.

Поведението на премиер, правителство, президент и подчиненитеиминституции са поредното доказателство за техните способности- само и единственода застрашат националната сигурност.

Незнанието и неумението не са извинение за властта, а предпоставка за предсрочен край на поредно правителство. С приемане присърце на задачата от търсене на кого да бъде отдадена волята на суверена при поредни избори, което може да бъде единствена гаранция за освобождаване на страната ни от криминалните зависимости.

Вътрешни и външни.

Но май вече е потребна и процедура по импийчмънт на президента.

Сегашните ни елити не само не гарантират, те застрашават националната сигурност.

_________________________________________

1 http://libertas.mk/%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2/

2 40 вооружени лица од Косово ја зазеле полициската станица во Гошинце - заробени 4 полицајци, http://vesti.mk/read/news/5200603/1971068/40-vooruzheni-lica-od-kosovo-ja-zazele-policiskata-stanica-vo-goshince-zarobeni-4-policajci

3 Заземена полициска станица во Гошинце, Липковско, 4 полицајци заробени,

http://kajgana.com/zazemena-policiska-stanica-vo-goshince-lipkovsko-4-policajci-zarobeni

4 Въоръжени нападатели превзеха полицейски участък в село Гошинце, община Липково, http://www.focus-news.net/news/2015/04/21/2053633/fokus-makedoniya-vaorazheni-napadateli-prevzeha-politseyskoto-upravlenie-v-selo-goshintse-obshtina-lipkovo.html, 13.00 ч.// Община Липково, в чиито състав влиза атакуваното село, се намира в Северна Македония, в района на Куманово. Населена е с предимно албанско население (97,42% албанци, според последното преброяване

5 МКД Македония: 40 въоръжени косовари превзеха полицейското управление в Гошинце- четирима полицаи са в плен., http://www.focus-news.net/news/2015/04/21/2053638/mkd-makedoniya-40-vaorazheni-kosovari-prevzeha-politseyskoto-upravlenie-v-s-goshintse-chetirima-politsai-sa-v-plen.html

6 Вж. Косовари нападнаха полицейски участък в Македония, http://news.ibox.bg/news/id_269839098

7 Същият като кандидат за президент спечели най-много гласове, дадени от всички етноси в страната през 2009.

8 Организирана провокация в Македония, http://news.bgnes.com/view/1228783, публ. 15.21.24 ч. на 21.04.2015

9 САЩ: Скопие да сложи край на кризата,да отговори за разкритията, http://news.bgnes.com/view/1228817

10 Твърде сте зависими от руски газ, установи висш US дипломат след 2 часа разговор с Борисов, http://news.ibox.bg/news/id_1500560381

11 Работим за мира и сигурността в региона, обяви Плевнелиев в Прищина, http://news.ibox.bg/news/id_227222950,21.04.2015

12 Гошинце по нападот., http://www.telegraf.mk/aktuelno/makedonija/265252-gosince-po-napadot-sostojbata-mirna-policijata-sobira-tragi

13 Командант Флямури: Първата победа на УЧК во Гошинце ни дава сила за други големи победи, http://www.press24.mk/komandant-fljamuri-prvata-pobeda-na-uchk-vo-goshince-ni-dava-sila-za-drugi-golemi-pobedi

14 http://lokalno.mk/265067/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=265067
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kunkata
Категория: Други
Прочетен: 501580
Постинги: 348
Коментари: 580
Гласове: 373
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031