Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2019 14:32 - Смъртта е мит
Автор: simplythebest Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1465 Коментари: 0 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Смъртта е мит


Навлез дълбоко в себе си и се вгледай в своя страх от смъртта. Не съществува възкресение, но ако навлезеш дълбоко в страха от смъртта, той ще изчезне. А със страха от смъртта ще изчезне и смъртта. Тогава ще разбереш, че си вечен живот. Няма възкресение. Възкресението е възможно само ако първо умреш! Ти никога няма да умреш. Никой никога не е умирал. Смъртта е мит! Думата „мит" идва от санскритския корен мития. Мития означава фалшиво. Смъртта е фалш. Смъртта никога не се е случвала - и никога няма да се случи. Тя всъщност не може да се случи. Животът е
вечен, само формите се променят. Ти умираш тук, твоят пламък изчезва в това тяло и се въплъщава в някакво друго тяло, ти се раждаш в някаква друга утроба. И т. н., и т. н. И дори когато вече няма раждания, ти изчезваш в Бога. Но животът живее.
А когато казвам, че животът живее, нямам предвид, че живее формата. Ти си форма. Формата не е вечна. Формата ще изтече. Дори докато живееш, ти променяш своята форма хиляда и един пъти. Ако някой ти донесе твоя снимка - от първия ден след раждането, - ще можеш ли да познаеш, че това е твоя снимка? Някога това е била твоята форма. Сега си да речем на седемдесет години, не можеш да я познаеш. Но може би дори снимката от първия ден ще има известно подобие.
А какво да кажем за времето, когато си била в утробата на майка си? Ако можеше да се направи снимка от първия ден, когато влизаш в утробата на майка си, ще можеш ли да разпознаеш тази мъничка клетка? Тя няма да има твоето лице, няма да има твоя нос, няма да има никакви видими белези; тя ще е просто една малка жива клетка. Това си бил ти. След това в продължение на тези девет месеца формата ти непрестанно се е променяла, променяла, променяла. И след това през целия ти живот формата непрестанно се променя.
Формата е постоянно движение. Ти никога не умираш! Формата умира всеки ден.
Но проблемът се появява, защото започваш твърде много да се идентифицираш с формата. Започваш да си мислиш: „Аз съм формата. Аз съм това тяло." Тогава се появява страхът от смъртта.
Няма защо да учиш изкуството на възкресението. Трябва просто да научиш, че смъртта не съществува; няма нужда да възкръсваш, защото преди всичко не можеш да умреш! Направи чудо: навлез в себе си. Това е единственото чудо. Навлез в своя страх от смъртта, продължавай да навлизаш все по-дълбоко в него и виж къдe е той, какво е той. Наблюдавай го.
И недей да даваш обяснения, недей да внасяш теории, да заимстваш от външния свят, за да се успокояваш. Недей да казваш, че „душата е вечна" - недей; ти все още не знаеш. Аз казвам, че е вечна, но това не е твое знание. Не го превръщай в твое успокоение.
Трябва да вървиш с трепет, трябва да вървиш със страх, трябва да слезеш по стълбата на смъртта. Трябва да отидеш до самия край. Трябва да видиш цялата възможност за смъртта - какво представлява тя. Когато видиш, ще се изненадаш, че ти не си това. Ти не си тялото, не си дори и умът. Ти си просто чиста жизнена енергия, ти си свидетел. В това свидетелстване е истинското чудо.


"За медитацията", Ошо, превод николай Тонев, изд. "Гуторанов"

image


Тагове:   смърт,   Ошо,


Гласувай:
28


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: simplythebest
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2470111
Постинги: 355
Коментари: 3
Гласове: 37910
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031