Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 19:14 - Кой змей убива св. Георги?
Автор: kunkata Категория: Други   
Прочетен: 1418 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.05.2015 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кой змей убива св. Георги?


                     
image

Свети великомъченик Георги е живял през времето на римския император Диоклетиан в малоазийската област Кападокия. Той бил още дете, когато баща му пострадал за вярата си и умрял за Христовото име. След смъртта на съпруга си, майка му се преселила в Палестина, където била родена и имала голямо имение. Младият Георги - красив, снажен и мъжествен - постъпил на служба във войската. Началниците скоро забелязали добрите му качества и на 20-год. възраст той получил чин военен трибун. За показаните от него доблест и храброст Диоклетиан го удостоил с още по-висок чин 
В християнската иконография свети великомъченик Георги се изобразява възседнал на бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей. Тази сцена е вдъхновена от предание, което разказва за случка, написана в житието му.

 

Според легендатана връщане от войнски поход свети Георги видял една плачеща девойка край езеро в близост до град на езичници. От нея разбрал, че жителите на града почитали като бог един огромен змей, който живеел в езерото, затова всяка година му обричали като жертва по една девойка, а тази година дошъл редът и на самата царска дъщеря. Напразно светецът-войн се опитвал да убеди нейния баща да се откаже от своя бог и кървавите жервоприношения в чест на чудовището, а да приеме християнската вяраНакрая царят приел да се покръсти заедно с целия си народ само ако младия войн докаже силата на своя Бог и победи змея. Георги приседнал край езерото и като склонил глава в скутите на красивата девойка, задрямал. Изведнъж водите на езерото се разбушували и от тях се показал огромния змей, който се устремил към обречената му жертва. Девойката заплакала, една сълза капнала върху лицето на момъка и го разбудила; като скочил на нозе, той грабнал оръжието си, изрекъл молитва към своя Бог и се насочил към змея - с един удар посякъл зловонната му глава, а после го разпрал. От туловището му излезли цели всички погълнати по-рано девойки, които се радвали на свободата и се прегръщали със своите плачещи родители. Царят удържал на думата си и приел християнството заедно с целия си народ, а Свети Георги се прибрал в своя роден край, където вече били чули за славния му подвиг...

 

 

 

 

За тази победа над чудовището и за показаното мъжество в битките свети Георги се нарича Победоносец и се счита покровител на войниците.


Св. Георги e един от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празнува се на 6 май.и дори станал член на държавния съвет.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunkata
Категория: Други
Прочетен: 505158
Постинги: 348
Коментари: 580
Гласове: 373
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930